Mleczko pszczele

mleczko pszczele

Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół. Powstaje u robotnic w okresie kiedy są karmicielkami, czyli w 7-14 dniu życia pszczoły. Matka pszczela przez całe swoje życie karmiona jest mleczkiem pszczelim, co pozwala jej sezonowo składać nawet 2500 jaj na dobę i żyć kilka lat.

Mleczko jest substancją o konsystencji półpłynnej śmietany i barwie jasnokremowej. Smak ma lekko gorzki, cierpki i kwaśnawy. Różni się składem w zależności od tego, jaki rodzaj larw karmią pszczoły oraz od rodzaju pyłku kwiatowego, jakim się odżywiają pszczoły karmicielki:

  • woda,
  • białka,
  • tłuszcze,
  • cukry,
  • związki mineralne,
  • aminokwasy,
  • witaminy,
  • enzymy.

Dzięki bogactwu składników aktywnych, mleczko pszczele działa przede wszystkim adaptogennie. Usuwa zmęczenie, poprawia wzrok, samopoczucie i koncentrację. Należy jest stosować przy bezsenności, wyczerpaniu fizycznym i nerwowym, nerwicy, a także schizofrenii. Polecane jest szczególnie w okresie rekonwalescencji po ciężkich chorobach i zabiegach chirurgicznych.

Dawkowanie prewencyjne mleczka to 25-100 mg dziennie, a leczniczo 50-250 dziennie w 2-3 dawkach. Najlepiej stosować je świeże pod język lub w postaci pastylek, proszku, kapsułek lub kropli i przyjmować je rano na czczo.