Propolis

Propolis powstaje dzięki pracy pszczół. Owady produkują go z żywicy pąków drzew. Propolis ma liczne właściwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w medycynie. Dodatkowo krople, nalewka, maść czy tabletki z propolisem mają dobre opinie wśród osób, które stosują tego typu preparaty. 

propolis

Zastosowanie

Propolis jest bogaty w wiele składników, dzięki którym ma szerokie zastosowanie i korzystnie wpływa na nasz organizm. Propolis zawiera witaminy A, E, B1, B2, B5, B6 oraz B6, a także flawonoidy, kwasy fenolowe, tłuszczowe, aromatyczne, estry, sterole, terpeny i kumaryny. Jego składniki wspierają niszczenie i blokowanie namnażania się bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków. Propolis jest wykorzystywany podczas leczenia przeziębień oraz grypy. Co ciekawe, wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł. Produkt jest pomocny w nieżytach żołądka, a także podczas leczenia wrzodów.

Nalewka propolisowa

Potrzebujesz: 

  • 30g kitu pszczelego
  • 80g wody
  • 200g spirytusu 96%

Zalewasz 30g kitu pszczelego mieszanką wody i spirytusu.
Nalewkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej szczelnie zamkniętą przez 2-3 tygodnie. W celu dokładniejszego rozpuszczenia propolisu butelkę codziennie mieszamy.

Po przefiltrowaniu przez watę, gazę bądź filtr od kawy przelewamy nalewkę do ciemnej butelki, najlepiej z kroplomierzem. Szczelnie zakręcamy.

    • Zastosowanie w chorobach układu oddechowego:
    • 15-20 kropli na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie
    • 30 kropli na 200 ml ciepłej herbaty z rumianku do płukania gardła oraz popijania
    • do talerza z gorącą wodą wlać 40-50 kropli nalewki, używać do inhalacji pod ręcznikiem przez 10 min.

Zastosowanie w chorobach układu pokarmowego:

    • na połowę szklanki letniej wody 40 kropli nalewki. Płukać jamę ustną kilka razy dziennie przy paradontozie oraz stanach zapalnych jamy ustnej
    • na połowę szklanki wody, herbaty lub innego płynu 20-40 kropli nalewki. Pić 2-3 razy dziennie na 20-30 minut przed jedzeniem przy stanach zapalnych żołądka i jelit oraz początkowym stadium choroby wrzodowej żołądka
    • na łyżeczkę miodu 20 kropli nalewki. Spożywać 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem przy wrzodach żołądka i dwunastnicy

 

Zastosowanie w chorobach skóry, przy ranach i oparzeniach:

  • na 100 ml przegotowanej, ciepłej wody wlać 1 ml nalewki. Używać do przemywania ran, stłuczeń, oparzeń oraz do kompresów nakładanych na chore miejsca i stłuczenia
  • przemywać rozcieńczoną 1:50 nalewką palce nóg przy grzybicy międzypalcowej
  • na rany żylakowe przykładać kompresy nasączone nalewką rozcieńczoną 1:50