Pyłek kwiatowy

pylek1
Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, dlatego ma szerokie zastosowanie. Słynie z tego, że poprawia koncentrację, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. To tylko część właściwości pyłku kwiatowego. Sprawdź, na jakie jeszcze dolegliwości warto stosować pyłek kwiatowy.

Właściwości pyłku

Analizując i badając odżywcze walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby.    W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do ich zasadniczych grup zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy oraz biopierwiastki.  Pyłek pszczeli wielokrotnie i dokładnie analizowano pod względem składu, jednak nadal nie da się go zsyntetyzować w warunkach laboratoryjnych. Do dzisiaj nie udało się zidentyfikować wszystkich jego składników. Być może właśnie te związki są odpowiedzialne za spektakularne właściwości pyłku kwiatowego.

Witaminy i minerały

Pyłek kwiatowy zawiera co najmniej 18 witamin (prowitamina A, ryboflawina, tiamina, niacyna, pirydoksyna, kwas pantotenowy, witaminy D, E, K, H, kwas foliowy, rutyna, kwas askorbinowy, inozytol, cholina), 22 aminokwasy (w tym egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować), 25 składników mineralnych (P, Ca, K, I, Zn, Cu, Na, Hg, Mg, Cl, Mn, Se, Mo, Si, B, Ti), 25% białka, 14 kwasów tłuszczowych (w tym stosunkowo spore ilości kwasu linolowego) i 11 enzymów. Nawet najlepsze multiwitaminy nie mają większej zawartości składników odżywczych od pyłku kwiatowego.

Związki fenolowe występujące w pyłku kwiatowym wykazują pełne spektrum oddziaływania biologicznego na organizm – m.in. wzmacniają naczynia włosowate, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwutleniające, żółciopędne, moczopędne i przeciwnowotworowe, a także ochraniają przed promieniowaniem jonizującym. Wśród flawonoidów na największą uwagę zasługuje rutyna (pyłek kwiatowy jest najlepszym źródłem tej witaminy, szczególnie polskiego pochodzenia), która pomaga wzmocnić naczynka krwionośne (naczynia włosowate). W pyłku znaleźć można także antocyjanidyny, katechiny, kwasy fenolowe oraz związki triterpenowe.

Właściwości lecznicze

Pyłek kwiatowy ma działanie hipolipidemiczne , dzięki czemu może być używany w hiperlipidemii i miażdżycy. U osób niereagujących na leki przeciwmiażdżycowe obniża poziom tłuszczy i cholesterolu we krwi oraz poziom trombocytów, zmniejszając zdolność płytek krwi do agregacji, a także hamuje zmiany miażdżycowe. U osób starszych może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać funkcjonowanie naczynek krwionośnych w mózgu. Pyłek kwiatowy uszczelnia naczynka krwionośne, przeciwdziała obrzękom oraz wspomaga kurczliwość mięśni gładkich, szczególnie układu moczowego.

Polifenole, w szczególności flawonoidy i kwasy fenolowe zawarte w pyłku kwiatowym, mają właściwości detoksykacyjne i ochronne dla wątroby. Substancje te, wspólnie z kwasami tłuszczowymi i fitosterolami, wykazują także działanie przeciwzapalne porównywalne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych, jak naproksen. Pyłek kwiatowy poleca się w przewlekłych stanach zapalnych, poza tym usprawnia układ immunologiczny, czyli poprawia odporność, a flawonoidy i kwas fenolowy w pyłku kwiatowym są odpowiedzialne również za działanie antybiotyczne przeciwko szeregowi bakterii Gram+ i Gram- oraz drożdżom Candida albicans. Pyłek kwiatowy ma także działanie antyalergiczne – poprzez inhibicję wydzielania histaminy, odpowiedzialnej za reakcję alergiczną. Może być również używany w leczeniu ran pooparzeniowych.

Ze względu na wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów, witamin i bioelementów pyłek bywa pomocny w zwiększaniu masy ciała u pacjentów niedożywionych. Dzięki jego wartości odżywczej stanowi świetny suplement, reguluje metabolizm i poprawia apetyt. Jest zalecany w okresach rekonwalescencji, po operacjach oraz u osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. Pyłek kwiatowy pomaga przywrócić siły po intensywnym wysiłku fizycznym i usprawnia funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, uczenie się, myślenie, rozumienie, koncentracja. Podnosi również odporność.

Od dawna znany jest pozytywny wpływ pyłku kwiatowego na prostatę. Działa leczniczo nie tylko w stanach zapalnych, lecz także we wczesnych stadiach nowotworu. Ma potencjalnie działanie chemoprewencyjne. Suplementowany, może wzmocnić działanie leków, co pozwala na zmniejszenie ich dawki. W nowotworze piersi i menopauzie łagodzi również takie objawy jak uderzenia gorąca. Pyłek kwiatowy wspomaga płodność – zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Pyłek kwiatowy, suplementowany z antydepresantami, pozwala na zredukowanie dawek leków i szybszą poprawę stanu zdrowia. Szczególnie dobre wyniki osiągane są u ludzi starszych – powracają humor i chęć do życia oraz poprawia się sprawność fizyczna. Pyłek wspiera też wydolność mentalną i wzmacnia układ nerwowy osłabiony przez stres oraz przemęczenie.

Stosowanie

Profilaktyczne spożywanie pyłku kwiatowego oznacza przyjmowanie ok. 20-40 g (4-8 łyżeczek) substancji dziennie w osobnych dawkach. Najlepiej pyłek kwiatowy zażywać na ok. pół godziny przed posiłkiem. Pyłkiem kwiatowym możemy posypać posiłek lub dodać go do napoju. Ważne, żeby nie dodawać pyłku kwiatowego do gorących potraw i napojów, gdyż wysoka temperatura niweluje cenne właściwości zawarte w pyłku.