Wosk pszczeli
Wosk Pszczeli
Wosk pszczeli to produkt, jaki pszczoły wytwarzają w czterech parach gruczołów umieszczonych po stronie brzusznej odwłoka. Wosk wypływa w postaci płynnej przez kanaliki i zastyga w cienką płytkę zwaną lusterkiem woskowym, o grubości 0,5 mm.
Pszczoły wydzielają wosk między 12 a 18 dniem życia, a gruczołów woskowych nie posiadają trutnie (samce) i matki pszczele. W ciągu jednego roku pszczela rodzina może wyprodukować 2-3 kg wosku pszczelego ale odbywa się to kosztem produkcji miodu. Wosk występuje w postaci stałej, ma barwę od jasnożółtej poprzez zielonkawożółtą i pomarańczową do ciemnobrązowej. Kolor zależy od tego z jakiego suszu (plastrów) pochodzi oraz ile barwników przeszło z kitu pszczelego. Sposób otrzymywania (wytapiania) też może mieć wpływ na jego barwę, a aromat wosku pochodzi przede wszystkim od zapachu miodu. Wosk pszczeli lepszej jakości ma wyższą temperaturę topnienia, a wynosi ona od 62oC do 72oC. Wosk pszczeli, z którego zbudowany jest plaster, to nic innego jak doskonałe „opakowanie” na miód. Pszczoły magazynując miód w plastrach, zamykają komórki zasklepem. Zasklep to wieczka wykonane przez pszczoły z wosku i drobinek pyłku kwiatowego. Tak zabezpieczony miód nadaje się do spożycia (żucia) bezpośredniego. Był używany do wyrobu świec, które jonizują powietrze, co ma korzystny wpływ na nasz system nerwowy. Ich palenie przez 10 minut dziennie poprawia atmosferę i samopoczucie, a także działa kojąco i uspokajająco. Wosku pszczelego jako naturalnego produktu, używa się w przeszło 40 gałęziach przemysłu. Jest on niezastąpiony głównie w kosmetyce.
Odwiedziny strony: 267